Megértettem
A weboldal "Cookie"-kat használ. Több információ
#oktatás #háború Belföld(országos) Belföld(helyi) Világ Környezet Egészség Kultúra Közlekedés Vezércikk

Morális fölényhit

borito_kep

2024. 04. 28. 10:13

5.7 | - | - | 5.7

Három csoport körvonalazódik a magyar politikai közéletben, s azon belül is főleg a párstruktúrában. Janis pedig azt állítja, a csoportgondol sajátossága a morális felsőbbrendűségtudat.

Az egyik csomópontosodás a Magyar Péter féle. Itt Magyar Péter erkölcsi alapja a „nem benne lenni bűn, hanem benni maradni”, a Saulból Pállá válás. Lenézi a NER-t, és azokat – pl. volt feleségét -, akik nem tudták meglépni azt, amit ő, pedig alighanem sokkal több bizonyítékkal rendelkeznek a rendszer romlottságáról. Identitása része, hogy lenézze a teljes ellenzéket, Orbán Viktorról és Gyurcsány Ferencről azt állítja, hogy egyformán elutasíthatók, és hogy egymást tartják hatalmon.

A másik csomópontosodás (DK, MSZP, Párbeszéd, Momentum) De szélesebb értelemben van valami közös a teljes ellenzéki pártstruktúra közérzetében, ez pedig a Magyar Péter- jelenség miatti új frusztráció. Az ellenzéki pártok morális fölényben érzik magukat, a tartós, nagyon nehéz körülmények közti ellenzéki politizálásban való kitartásuk miatt. Lenézik az eddig NER elitben jól fizető pozíciót élvező Magyar Pétert, akit egy fideszes yuppie-nek látnak, egy nárcisztikus szerencselovagnak. Magyar Péter sikerét igazságtalannak tartják, a nép iránta megnyilvánuló rokonszenvét nem tudják kezelni. Ez a frusztráció agresszív kommunikációt eredményez. Általában minél nagyobb küzdelmet vívtak a korábbiakban, annál nagyobb a frusztráció és annál erősebb az agresszió.  

Az ellenzéki pártok morális fölényben érzik magukat Magyar Péterrel szemben, mert nem voltak haszonélvezői a NER-nek, és morális fölényben érzik magukat a Fidesszel és a teljes kormányzattal, az állami adminisztrációval, az állam által favorizált egyetemekkel, vállalkozásokkal, az udvari értelmiséggel, egyes olyan pártokkal, mint az LMP vagy a Mi Hazánk-kal szemben is. Ezeket mind kooptált, gyenge jellemű, és erkölcsileg leromlott állapotú rendszereknek tartják.

A harmadik nagy csomópontosodás a kormányzat maga. A Fidesz és a KDNP is morális fölényben lévőnek gondolja magát, elsősorban azért, mert nagy célokért küzd, globális harcosnak képzeli magát, melyben Magyarországot a kurucos ellenállás és szabadság szigeteként látják. A keresztény normalitás harcosaként élik a felsőbbrendűségtudatukat. E cél alá rendelnek minden mást, ez legitimálja a központosítást, a hatalomkoncentrációt, ez teszi bocsánatossá a rendszerszerű korrupciót. A többi párt ezt a küzdelmet – vallják - nem értheti, egyedül a Mi Hazánk vív konteókból szőtt hasonló küzdelmet a gender, a globális pénztőke, és az amerikai befolyás ellen, de a Fidesz természetesen lenézi a Mi Hazánkat, mert kormányon kívül könnyű bármit mondani. Még inkább lenézi az olyan egymásra talált pártokat, mint a DK és „csatlósai”. És mindenki csatlós, kommunikációs értelemben még Márki-Zay Péter és Magyar Péter is, bár sokan tudják, hogy a kommunikáció csak a pillanat uralásának szükségessége, bár aki a pillanat uralását favorizálja, az lenézi a saját társadalmát is. Valójában morális fölényét a Fidesz nem a kommunikációjából meríti, hanem abból, hogy okosabb, fegyelmezettebb és hűségesebb a többieknél, Magyar Péter pedig áruló.

A teljes cikk regisztrációval itt olvasható: 

Forrás: probono.uni-nke.hu

#választás

Értékelés

Hogyan működik?
1. közéletileg informatív és/vagy konfliktust feltáró:  
2. sokoldalú, több oldalról megvilágító:  
3. tanulságos, sokaknak ajánlható:  
4. korrekt és/vagy mentes az érdekeltségtől:  
5. egyenlőtlenségre és/vagy igazságtalanságra érzékeny:  
6. egyéb közszolgálati értékek: közérthetőség, stílus, igényesség:  

Hozzászólások

Jelentkezz be , hogy hozzászólhass!